به گزارش سرزمین مانا؛ دنیای اقتصاد در تحلیلی نوشت: با سفر سیدابراهیم رئیسی به ژوهانسبورگ و شرکت در پانزدهمین اجلاس سران کشورهای بریکس، دورجدیدی از تلاش ایران برای پیوستن به اتحادیه اقتصادهای نوظهور کلید خواهد خورد.
در جریان این سفر قرار است مذاکراتی پیرامون عضویت تهران در پیمان بریکس صورت گیرد. البته به نظر میرسد ایران تلاش میکند از طریق پیوستن به بریکس، شکل دلخواه خود از روابط اقتصادی با جهان را پایهگذاری و در کنار تقویت همکاریهای اقتصادی کشورهای صنعتی عضو این اتحادیه، مساله دلارزدایی از اقتصاد منطقه و جهان را پیگیری کند. البته برخی از تحلیلگران با دیده تردید نسبت به چشمانداز دلارزدایی و پیوستن ایران به بریکس مینگرند. گزارش بازوی پژوهشی اتاق ایران هم نشان میدهد فاصله ایران تا نقطه مطلوب و پیوستن به بریکس زیاد است.
فقدان لابیگری مناسب در کنار وضعیت نامطلوب شاخصهای سیاستگذاری، امکان ورود تاهران به باشگاه اقتصادهای نوظهور را کمرنگ کرده است.
بررسی تحلیلهای خارجی نشان میدهد دستور کار دلارزدایی که بیشتر مورد علاقه روسیه و ایران است، در کوتاهمدت شانس چندانی برای تحقق ندارد و ارزهایی نظیر یوآن فعلا نمیتوانند جایگاه دلار در نظام پرداخت جهانی را به خطر بیندازند. کارشناسان معتقدند حتی برای استفاده حداکثری از ظرفیت بریکس باید مشکل تحریمها و FATF حل شود.
مبادلات مالی در سالهای اخیر یکی از چالشهای اصلی نظام حکمرانی کشور بودهاست. بعد از خارجشدن ایالاتمتحده از توافق برجام، ایران تلاش کرده تا با فعالکردن دستگاه دیپلماسی راهکاری برای بازگشت منابع ارزی پیدا کند. گرچه این راهکارها ممکن است در کوتاهمدت موثر واقع شود، اما در میانمدت و بلندمدت نیاز
است تا تدابیر جدیتری اندیشیده شود.یکی از راهکارها برای بهبود کارکرد نظام مالی کشور، عضویت در پیمانها و نهادهای مالی بینالمللی است.
یکی از نهادهایی که میتواند به ایران در این رابطه کمک کند، بانک توسعه جدید یا بریکس است. اهمیت عضویت در این بانک برای بخشخصوصی باعث شدهاست که حسین سلاحورزی در نامهای به رئیسجمهور، ضرورت عضویت در این نهاد را تشریح کند. رئیس اتاق ایران در بخشی از این نامه تاکید کرده که «بانک توسعه جدید یا بانک بریکس بهعنوان نمادی از نهادسازی اقتصادی قدرتهای نوظهور محسوب میشود. به لحاظ حقوقی نیز این بانک الزامی به رعایت تحریمهای ایالاتمتحده ندارد؛ بنابراین ایران میتواند بر زمینهسازی برای عضویت در این بانک متمرکز شود.»
گروه بریکس را میتوان یکی از مهمترین نمادهای کنش چندجانبه قدرتهای نوظهور بهشمار آورد. مهمترین دستاورد چندجانبهگرایی بریکس، تاسیس بانک توسعه جدید است؛ نهادی با اهداف بلندپروازانه که بهدنبال گسترش توسعهپایدار و رسیدگی به شکافهای زیرساختی و توسعهای در کشورهای عضو است.
با توجه به اهمیت و پتانسیل فزاینده بانک توسعه جدید در شکلدهی به آینده اقتصادی کشورهای عضو، اتاق ایران در گزارشی به روند شکلگیری و تحول بانک توسعه جدید بریکس میپردازد و بر تبیین ساختار، کارکردها، اولویتها و نیز فرصتهای بالقوه پیشروی بخشخصوصی و دولت ایران در ارتباط با این بانک، متمرکز شدهاست. علاوهبر این، اتاق مکانیزمهای تامین مالی مورداستفاده و بخشهای اولویتدار بانک برای سرمایهگذاری را موردتحلیل قرار میدهد. در نهایت در گزارش اتاق چالشهای ایران برای عضویت در این نهاد مالی بررسی شدهاست. بر این اساس مهمترین چالشهای ایران برای عضویت در بریکس وضعیت نهچندان مطلوب ایران در شاخصهای حکمرانی و نبود متحدی در بریکس برای تسهیل پیوستن ایران به این نهاد است.
مجمع قدرتهای نوظهور
مهمترین ابتکار گروه بریکس، ایجاد بانک توسعه جدید به منظور رسیدگی به بخش زیرساختی و نیازهای توسعهای کشورهای عضو و سایر اقتصادهای نوظهور بودهاست. در مقیاس بزرگتر، منطق تشکیل این بانک را میتوان در قالب کوششهای بریکس به منظور اصلاح نظام مالی جهانی تبیین کرد.
اعضای بریکس همواره بهدنبال رفع عدمتعادل و نارسایی در نظم مالی جهانی موجود بودهاند و در این مسیر، پیوسته از سیستمی فراگیرتر و عادلانهتر حمایت کردهاند؛ سیستمی که به اقتصادهای نوظهور، قدرت تصمیمگیری بیشتری در موسسات مالی بینالمللی اعطا کند.
افزون بر این، تقویت تجارت و سرمایهگذاری درونگروهی از طریق کاهش موانع تجاری، ترویج مبادلات ارزی و افزایش همکاری در زمینههایی مانند فناوری و نوآوری درمیان اولویتهای این گروه قرار دارد. همچنین بریکس بر همکاری در بخشهای مختلف از جمله کشاورزی، انرژی، علم و فناوری به منظور تقویت رشد و توسعه متقابل تاکید دارد.