به گزارش سرزمین مانا به نقل از دنیای اقتصاد : زنگ پایان معاملات دو روز ابتدایی دومین هفته خردادماه در حالی نواخته شد که نماگرهای اصلی بازار زیر سایه تحولات و ریسکهای گوناگون، روزهای کم افت و خیزی را به ثبت میرسانند. در این میان میتوان به بمباران بازار با اخبار مثبت گوناگون اشاره کرد که در صدر آن افزایش دلار نیما به محدودههای ۴۲هزار تومانی و داغ شدن تجدید ارزیابی دارایی شرکتهای خودروسازی قرار دارد. با وجود اینکه از هفته گذشته فاصله دلار نیما با دلار بازار آزاد کاهش پیدا کرده، اما همچنان شکاف میان این دو نرخ به میزانی است که بازار از افزایش دلار نیما به محدودههای فراتر از نرخهای فعلی منتفع شود. از طرفی اخبار تجدید ارزیابی دارایی بنگاههای اقتصادی که در گردباد حوادث نیمه دوم سال گذشته گم شد، اکنون توانسته است فضای بازار را تحت تاثیر قرار دهد. امروز قرار است جلسه سران قوا برای تسریع عملیاتی شدن این محرک جدید تشکیل شود.
بیش از ۶ ماه از مطرحشدن الزام تجدیدارزیابی برای شرکتهای بزرگ گذشته است. این خبر که میتوانست محرک خوبی برای رونقگرفتن معاملات بورسی شود، در سایه اخبار منفی مختلف گم شد، اما گفتهشده درروزهای آتی قرار است سران سه قوه برای تسریع تجدیدارزیابی شرکتهای خودرویی تصمیم بگیرند. در شرایط تورمی بهروزکردن صورتهای مالی یک اقدام مهم برای افزایش شفافیت بازار سهام بهشمار میآید. امری که میتواند امیدواری را در بازار افزایش دهد.
سوت پایان معاملات دو روز ابتدایی دومین هفته خرداد در حالی بهصدا درآمد که نماگرهای اصلی بازار، روزهای کم افت و خیزی را بهثبت رساندند. در این میان سه شاخص اصلی بازار روز یکشنبه سرخپوش شدند و کاهش ارتفاع نهچندان زیادی را ثبت کردند. در این بین دماسنج اصلی بازار سرمایه با کاهش ارتفاع ۰٫۳۱درصدی همراه شد و در پایان ساعات معاملاتی روز یکشنبه در سطح ۲میلیون و ۸۷هزار واحدی ایستاد. افت ۶هــــزار و ۳۹۳واحـــدی شاخـــصکل در حالی رخ داد که برآیند افت و خیز دماسنج اصلی بازار در دو روز ابتدایی هفته مثبت ۰٫۰۸درصد بودهاست. همچنین نماگر هموزن با نزول ۰٫۴۵درصدی، روبهرو و در سطح ۶۸۱هزار و ۶۲۸واحدی قرارگرفت و برآیند منفی ۰٫۵۴درصدی را در دو روز ابتدایی هفتهجاری نشانداد. در این بین شاخصکل فرابورس نیز که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۰٫۶۲درصد سرخپوش شد و در نهایت در سطح ۲۲هزار و ۵۶۲واحدی کار خود را به اتمام رساند.
ارزش معاملات خرد بازار سرمایه روز یکشنبه که شامل سهام و حقتقدم بازار میشود مقدار ۲هزار و ۱۱۳میلیاردتومانی را ثبت کرد. بهعلاوه ۲۳۷میلیاردتومان پول حقیقی نیز از گردونه معاملات بازار خارج شد. در این میان سه نماد «شپنا»، «شبندر» و «بوعلی» بیشترین تاثیر را بر شاخصکل بورس تهران و نمادهای «شگویا»، «هرمز» و «زاگرس» بیشترین تاثیر را در شاخصکل فرابورس داشتند. همچنین«شستا»، «خودرو» و «ذوب» سه نماد پرتراکنش روز یکشنبه بازار بودند. اتمسفر بازار پس از گذشت یک سال از صعود و فتح قله ۲میلیون و ۵۳۵هزارواحدی همچنان رکودی است. در یک سالگذشته بازار کمتوان در معرض ریسکهای سیستماتیک و غیرسیستماتیک گوناگونی بوده و با وجود اینکه محرکهای گوناگون کماثری در این طول مسیر به بازار تزریق شده، اما همچنان مسیر حرکت بازار مبهم است. از هفته گذشته افزایش دلار نیما به محدودههای ۴۲هزارتومانی و قوتگرفتن تجدیدارزیابی دارایی شرکتهای خودروسازی اتمسفر بازار را تحتالشعاع قرار دادهاست. با وجود اینکه بازار به انتشار چنین اخباری اعتنای چندانی نشان نمیدهد، هرگونه جدیت در تحقق این اهداف میتواند بازار کمجان این روزها را قوت ببخشد و شرایط مطلوبتری را برای سرمایهگذاری فراهمکند.
بازار از نگاه کارشناسان
احمد اشتیاقی؛ کارشناس بازار سرمایه وضعیت بازار دو روز ابتدایی هفته را اینگونه توصیف کرد: در دو روز ابتدایی هفته جاری اخبار مختلف از کاندیداهای ریاستجمهوری، تغییرات نرخ سود و ادامه کاهش دامنه نوسان در بازار سهام سمت و سوی بازار ر ا تغییر دادند. اما در صورتیکه وضعیت ریسکهای حاکم بر بازار تغییر نکند؛ صعود قدرتمند نماگرهای اصلی بورس را نمیتوان انتظار داشت. این کارشناس بازار سرمایه ادامهداد: باید اظهار کرد تا زمانیکه تغییر در برخی سیاستگذاریهای اقتصادی ایجاد نشود، بازگشت بازار به مدار صعود و فتح قلههای گذشته واقعبینانه نخواهد بود. همچنین با توجه به ابلاغیه اخیر بانکمرکزی به بانکها مبنیبر سود سپرده حداکثر ۲۰٫۵درصدی، این اقدام میتواند بازارها را از حالت رکودی خارج و روند نرخ تامین مالی بنگاههای اقتصادی و بههم ریختگی بازارهای مالی را کاهش دهد. با توجه به هدفگذاری ۲۰درصدی نرخ تورم در سالجاری توسط سیاستگذاران، میتوان نرخ ۲۵درصدی را برای نرخ سود سپردهها درنظر داشت.
در صورتیکه هدف اصلی سیاستگذار نرخ مذکور باشد، با عقبنشینی نرخ بهره بدونریسک از نرخهای فعلی بازارهای مالی بهویژه بازار سرمایه از چنین اقدامی منتفع میشود. این کارشناس بازار افزود: با توجه به اینکه کمتر از یک ماه تا انتخابات ریاستجمهوری زمان باقیمانده، بهنظر نمیرسد بانکمرکزی تصمیم مشخصی برای افزایش دلار نیما به محدودههای فراتر از ۴۵هزارتومان را در کوتاهمدت داشتهباشد، با اینوجود افزایش قیمت دلار نیما از محدودههای کنونی میتواند بهعنوان مسکنی اثربخش عمل کند و بازار را از باتلاق رکودی بیرون بکشد. تجدیدارزیابی دارایی شرکتهای خودروسازی نیز میتواند وضعیت ناخوشایند صنعت خودروسازی را بهبود و لیدر محوربودن این بخش از بازار میتواند کلیت بازار را به ساحل آرامش برساند. در پایان پیشبینی میشود بازار در روزهای آینده روند تعادلی خود را حفظ کند و در محدودههای فعلی نوسانهای محدودی را بهثبت برساند.عرفان کاظمزاده کارشناس بازار سرمایه وضعیت این روزهای بازار را اینگونه تشریح کرد: شاخصکل بورس روز یکشنبه با نوسان محدود منفی ۰٫۳۱درصدی روبهرو بود.
کمتر از یک ماه به انتخابات ریاستجمهوری مانده و بورس در شرایطی به حیات معاملاتی خود ادامه میدهد که اخبار اقتصادی از جلوه کمتری برخوردار شده و اخبار مربوط به انتخابات اهمیت بیشتری پیدا کردهاست، با اینوجود انتشار اخبار مثبت گوناگون از جمله تجدیدارزیابی دارایی شرکتهای خودروسازی و اصلاح نرخ سوخت پتروشیمیها میتواند بازار را از رخوت خارج کند، با اینوجود انتظار میرود جلسه روزهای آینده تجدیدارزیابی گروه خودروسازی میتواند زیان شناساییشده این صنایع را کاهش دهد، با اینوجود اقداماتی از این دست را میتوان تنها بهعنوان مسکن اثربخش کوتاهمدت نام برد، چراکه تا زمانیکه قیمتگذاریهای دستوری بر مدار صنایع خودروسازی است، وضعیت این صنایع با اقداماتی از این دست دگرگون نخواهد شد. این کارشناس بازار سرمایه پیرامون افزایش دلار نیما افزود: بهنظر میرسد افزایش محدود دلار نیما در روزهای آینده ادامه پیدا کند؛ اما باید منتظر ماند و دید دولت چهاردهم چه سیاستی در قبال این موضوع اتخاذ خواهد کرد، بنابراین پیشبینی میشود روند تعادلی بازار ادامه پیدا کند و بازار بر مدار تعادل روزهای معاملاتی را سپری کند.
https://sarzaminemana.ir/?p=10915